Osnovna škola Archives - Science on Stage Hrvatska

Materijali za nastavnike

Pregledaj i skini nove materijale

Nogomet za zelenim stolom

Nogomet za zelenim stolom

Autori: Janine Hermann (CH), Márta Gajdosné Szabó (HU), Maaike Smeets (NL)

Mora imati snažan korijen kojim se dobro povezuje sa zemljom. Mora imati čvrste vlati kako ne bi bila lagano lomljiva. To su odlike trave za nogometne terene. U ovoj nastavnoj jedinici srednjoškolski učenici uzgajaju više vrsta trave i uspoređuju svojstva bitna za korištenje na sportskim terenima.

Učenici proučavaju korijenski sustav, stabljiku i listove vlati različitih vrsta trava te proučavaju ulogu stomata.

Opis projekta na engleskom je jeziku i dio je ciklusa

Nogomet u poučavanju znanosti

Pročitaj više preuzimanje
Znanstvena čarobna kutija – od senzora do aktuatora

Znanstvena čarobna kutija – od senzora do aktuatora

Autori: Luc Ivarra (BEL), Marco Nicolini (ITA)

Uz pomoć ovih nastavnih materijala učenici će naučiti kako programirati za potrebe samostalnih projekata vlastite izrade i integracije hardvera i softvera Arduino okružja, kao i za džepna računala (TI-Innovator Hub kao ekstenzija TI – Nspire CX CAS džepnog računala).

Oba uređaja upotrebljavaju se za prikupljanje senzorskih podataka, njihovu preradu, pretvorbu i prijenos za jednostavnu upotrebu, očitavanje, prilagodbu i analizu fizičkih veličina.

Pročitaj više preuzimanje
Hologram

Hologram

Autor: Maja Kalebić, prof.

Projekt Hologram spoj je dvaju učeničkih projekata za sedmi i osmi razred. Prvi je projekt izrada 3D modela tornja na pulskom Kaštelu.

Učenici su za taj projekt izmjerili dimenzije tornja i s pomoću računalnih programa LayOut, SketchUp i Premiere Pro izradili 2D model te ga potom s pomoću reflektivnih stakala pretvorili u 3D model – hologram. Drugi projekt bio je nadogradnja prethodnog, pri čemu su kao uzorak za izradu holograma poslužila Dvojna vrata.

Pročitaj više preuzimanje
Mikrosvijet

Mikrosvijet

Autor: Sanja Grbeš, prof.

Projekt je namijenjen učenicima sedmog i osmog razreda osnovne škole, a kao poticaj za pokretanje poslužila je pandemija virusa SARS-CoV-2. Pojava virusa i pandemija bolesti koju je prouzročio ponovno su istaknule važnost:

  • dodatnog obrazovanja učenika, nastavnika i stručnih suradnika o virusima i njihovu prenošenju

  • promicanja vrijednosti ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti

  • poučavanja o temama biosigurnosti.

Ovim projektom razvija se i svijest o važnosti sprječavanja prenošenja raznih zaraznih bolesti, bez obzira na nedavnu pandemiju, i tome kako naše odgovorno ponašanje može pridonijeti usporavanju širenja bolesti. Poseban naglasak stavljen je na informacije dostupne u raznim medijima, čime se poučava o važnosti kritičkog pristupa sadržajima na internetu.

Učenici uče uz kreativno rješavanje problema, praktični rad, obradu podataka, izradu postera i prezentacija, sudjelovanje u raspravama i rješavanje kvizova.

Pročitaj više preuzimanje